Spirit Schuytgraaf gaat door

De pioniersplek Spirit in de Arnhemse wijk Schuytgraaf heeft deze week groen licht gekregen om door te gaan. Dat besloot de Algemene Kerkenraad deze week. De komende drie jaar zal deze plek in ieder geval (financieel) ondersteund worden door de Protestantse Gemeente Arnhem.

Experimenteren
Een pioniersplek is een nieuwe vorm van kerkzijn voor mensen die niet (meer) naar een kerk gaan. Gertjan de Vink, onderdeel van het kernteam van Spirit Schuytgraaf, zegt: “Het doel van een pioniersplek is niet om mensen weer de kerk in te krijgen. Als je kijkt naar de cijfers dan zie je dat kerken al jaren leeglopen. Het wordt gewoon niet beter. Dan denk ik: laten we dat gebeuren of gaan we er iets aan doen? Ik geloof dat je maar gewoon moet experimenteren. Jezus zegt nergens dat je een kerk moet bouwen. Ik denk dat de protestantse traditie veel goeds heeft voorgebracht, maar er zijn ook dingen waarvan ik zeg: past dat nog wel anno 2018 als kerk?”

Out of the box
Momenteel wordt de pioniersplek Spirit Schuytgraaf ‘gerund’ door een kernteam dat bestaat uit Janneke Lustig, Theo Lustig en Gertjan de Vink. De afgelopen twee jaar was Evert W. Brink pionier van Spirit Schuytgraaf. Nu wordt er nog een opvolger gezocht. Gertjan: “Dat moet iemand zijn die ondernemend is, goed contacten kan leggen en out of the box kan denken.”

Feestje
Spirit Schuytgraaf organiseert regelmatig een ManCave, Kliederkerk en een gespreksgroep. Welke activiteiten Spirit Schuytgraaf nog meer gaat organiseren dit jaar, is nog niet bekend. Gertjan: “Zo concreet is het nog niet en dat wordt ook een beetje het feestje van de pionier die er gaat komen.”