Vasten? Overvraag jezelf dan niet

Doe je de komende periode mee met de vastentijd? Houd het dan vooral klein. Dat is één van de tips die dominee Pierre Eijgenraam meegeeft.

“Je kunt beter iets kleins doen wat je kunt volhouden dan iets groots wat je na twee of drie dagen alweer opgeeft. Overvraag jezelf niet”, zegt Pierre. Een andere tip die hij meegeeft, is om het vasten positief te houden. “Het gaat om de eerste plaats niet om wat je nalaat, maar vooral om wat je erdoor hoopt te kunnen vinden of ervaren.”

Alcohol
Wat hij zelf met de vastentijd doet? “Aan mijn omvang is wel te zien dat ik niet zo goed ben in vasten, maar ik houd mezelf voor dat vasten méér is dan alleen maar dingen niet doen. Het heeft voor mij ook te maken met bezinning, dichter bij de kern komen en loslaten van wat overbodig is. Ik heb voor deze periode met mezelf afgesproken: geen alcohol, meer boslucht en een dagelijkse portie Psalmen.”

Goed gevoel
“Tot nu toe gaat het redelijk goed. De geest is gewillig. Het lukt me om een paar keer per week alleen of met mijn echtgenote een uurtje te gaan wandelen in het bos. Dat ontspant, geeft een goed gevoel en het helpt om de gedachten te ordenen of om eens goed bij te praten. De Psalmen fascineren mij al heel lang, als poëzie en als gebeden. Elke dag lees ik er wel twee of drie en/of ik luister naar muziek. Wat de alcohol betreft: na een lange vergadering drink ik weleens een biertje of een wijntje om weer ‘bij te komen’. Dat doe ik in deze periode alleen op één avond in het weekend. Op de zondag hoeft men niet te vasten en voor mij is dat de vrijdagavond.”

Verzoeking
“Door te vasten proberen we heel bescheiden een beetje met Jezus mee te doen. Niet voor niets wordt er op de eerste zondag in de kerk altijd het verhaal gelezen van de verzoeking in de woestijn. In principe is het natuurlijk ook mogelijk om in een andere periode te vasten, bijvoorbeeld in de Adventstijd, op nieuwjaarsdag of op een vaste dag in de week, zoals katholieke medegelovigen dat doen/deden op de vrijdag.”

Droge rijst
“Voor moslims die vasten in de ramadan heb ik het grootste respect. Ik heb zelf kennissen die moslim zijn. Mooi vind ik dat het voor hen vaak ook een tijd van bezinning is en van samenzijn met familie en vrienden. Ik moet ook denken aan de rijstmaaltijden in onze kerk, waarbij mensen samenkomen en droge rijst eten als maaltijd. Een andere goede vind ik ook dat er mensen zijn die maar één keer per dag hun mail bekijken of ’s avonds de computer niet meer aanzetten.”

Intense ervaring
“Zelf lukt het vasten mij het ene jaar beter dan het andere. Ik heb ooit gevast van Witte Donderdag tot Pasen door helemaal niet te eten en alleen maar water en thee te drinken. Dat was een intense en hele mooie ervaring.”