Rituelen geven structuur om tot mezelf te komen

Elk jaar bedenkt Gryt Bouma weer opnieuw hoe ze mee wil doen aan de vastentijd. “Het mag me wat kosten. In tijd, geld, spullen of aandacht. Het is de bedoeling om wat van mezelf weg te geven. Dit jaar heb ik met mezelf afgesproken om mensen te bezoeken waarbij ik vaak denk: die moet ik nodig eens bellen of wat extra aandacht geven.”

Rijst

Daarnaast organiseert ze in deze weken ook de oecumenische rijstmaaltijden in Arnhem. “We eten rijst met zout of suiker. Het geld dat we uitsparen van een gewone maaltijd geven we aan een gekozen project.” Ook leest Gryt in deze periode dagelijks uit de veertigdagenkalender en probeert ze in de Stille Week elke avond bij het avondgebed of -dienst te zijn.

Structuur
“Tot nu toe gaat het goed. Ik vind het fijn om zo onderweg naar Pasen te zijn. Het helpt mij om tijd en rust te nemen in de tijd voor Pasen. Het voelt niet goed om zonder voorbereiding in één keer in Pasen te vallen. De rituelen geven mij structuur om tot mezelf te komen, te reflecteren en niet zomaar door te denderen. Mijn drijfveer is om te doen zoals Jezus deed. Dus iets barmhartiger, geduldiger, aandachtiger en dankbaarder te zijn.”

Moeite
“Mijn tip? Kies vooral iets wat bij je past en waar je wat moeite voor moet doen. Het geeft energie om te voelen dat je hier en daar een verschilletje kunt maken.”