Samen leven – Hoe doe je dat?

,

Een studie- en werkdag over de kracht van levensbeschouwelijke dialoog.

Hoe leef je met elkaar samen in een multiculturele én multireligieuze of multi-levensbeschouwelijke samenleving als de onze, met mensen die wél en níet in God geloven: christenen (protestant, rooms-katholiek of orthodox), humanisten, agnosten, moslims, atheïsten, joden, boeddhisten, hindoes, enz? En dan zijn we ook nog randstedelijk of provinciaal, hoog- of laagopgeleid, rijk, arm, socialist, liberaal, (anti)globalist, populist of zwevende kiezer, progressief of conservatief… Of van alles een beetje. Een samenleving bovendien met een overheid en een groeiende meerderheid van de bevolking, die vindt dat religie achter de voordeur thuishoort. Én een samenleving, waarin de sfeer eerder polariserend en radicaliserend is dan verbindend. Hoe dan toch met elkaar samen te leven?

Wij zoeken het antwoord in participatie en (goed) burgerschap, in het zoeken én vinden van wat ons verbindt, onze common ground. Daarvoor is belangrijk dat we met elkaar in dialoog gaan, vooral ook over wat ons ten diepste beweegt en bezielt: onze – al dan niet religieuze – levensoriëntatie. Maar hoe doe je dat, hoe ga je daarover in gesprek? Daarover gaat deze studie- en werkdag.

Zaterdag 21 april, 10:00-15:30 uur, Rozet Arnhem

Kosten: € 12

Organisatie: D3rde Verdieping, i.s.m. Stichting Nieuwegen

Programma:

10:00              inloop

10:30              opening

(mét interactieve enquête – neem dus je smartphone, laptop of i-pad mee!)

10:50              inleidingen Mijke Jetten en Duncan Wielzen

11:15              pauze

11:30              1ste ronde workshops

12:30              lunch (halal)

13:15              2de ronde workshops

14:15              plenaire

15:00              afsluiting (waarna drankje/hapje) 

Aanleiding

Aanleiding voor deze studie- en werkdag is de promotie van Mijke Jetten – 18 april a.s. Titel van haar promotieonderzoek Knowledge of interaction styles and dimensions of interpretation in interreligious adult education. Mijke Jetten heeft onderzoek gedaan naar de interreligieuze dialoog tussen moslims en christenen in ons land. Wat zijn de do’s and dont’s, als je met elkaar een interreligieus gesprek wilt voeren? (met excuus voor al het Engels – de studie- en werkdag is in het Nederlands!)

Daarnaast staat deze dag het boek van Duncan Wielzen en Ina ter Avest centraal. Onder hun redactie verscheen Interfaith Education for All. Theoretical Perspectives and Best Practices for Transformative Action, over interreligieuze of – beter – interlevensbeschouwelijke vorming in het (basis)onderwijs. Hoe leer je kinderen interlevensbeschouwelijk samen te leven?

Aanmelden

Meer informatie: Ad Boogaard

www.d3rdeverdieping.nl

info@d3rdeverdieping.nl

026 3513185

Rozet

Bezoekadres: Kortestraat 16, 6811 EP Arnhem
Postadres: Postbus 1168, 6801 ML Arnhem

Routebeschrijving Openbaar vervoer

Vanaf Arnhem CS: 5 minuten lopen: Steek het stationsplein over richting Nieuwe Plein. Ga links de Rijnstraat in en dan meteen rechts de Oude Oeverstraat. Deze maakt een bocht naar links. Je ziet Rozet nu aan je rechterhand. Aan het eind van de Oude Oeverstraat vind je rechts de ingang van Rozet.

Routebeschrijving auto
Betaald parkeren op het Roermondsplein (zgn. Blauwe Golven) en in de Parkeergarage Rozet. Er zijn geen vrije parkeerplaatsen bij Rozet.