Bericht aan thuisblijvers, 20 april

,

Een nieuw thema: buiten, de tuin in, de paden op, de wegen van deze wereld langs trekken. In april verlaten doorgaans de eerste vakantievierders al het land.

Nu is alles anders: reizen en trekken naar buiten is voorlopig nog niet aan de orde.
Wat is buiten eigenlijk? En wat is binnen? Hier is opnieuw een bericht voor thuisblijvers.

Pierre Eijgenraam en Arjen Hiemstra, redactie

Maandag, door Pierre Eijgenraam

Kijk naar de vogels… (Mattheüs 6: 25-32)
Al bijna zestig jaar wonen er dominees in ons hoekhuis aan de Rosendaalseweg. Tegenwoordig valt het wel mee, maar vroeger heette de pastorie een ‘glazen huis’. Van alle kanten werd er op de inwoners gelet, want de dominee had een voorbeeldfunctie en zijn gezin dus ook. Waarschijnlijk daarom is onze tuin aan alle kanten begroeid met forse struiken en bomen. Vanaf de straat kon niemand naar binnen kijken!
Dat veranderde in de droge zomer van 2018. De rododendron en de hoge conifeer voor het raam van mijn studeerkamer gingen allebei dood.
Dat wil zeggen: de rododendron léék dood, maar bleek dat niet te zijn. Na een half jaar kwam er toch weer wat blad aan, al ziet hij er nog altijd gehavend uit. De conifeer had flink geleden, maar bleef nog een half jaar groen. De hoop die ik nog koesterde bleek helaas ongegrond. Dor en bruin staat hij nog overeind, maar leven zit er niet meer in…
Maar zie: elke dag komt deze lente een duif er met zijn snavel takjes uitbreken. Die zijn voor het nest, twee struiken verderop. Ik denk aan de duif van Noach, die na de grote vloed met een olijftakje kwam aanvliegen om te vertellen dat de aarde weer bewoonbaar was. Hoop die niet sterven wil…

Gebed

Maak ons stil van binnen, haal weg de druk, de drang, de onrust –

misschien kunnen we
dan iets van U horen,
een Stem die ons aanroept, toespreekt en troost.

Jurjen Beumer in ‘Op de drempel – Gebeden bij wisselend tij’, Baarn, 1999.