Bericht voor thuiszitters, 21 april

,

Een nieuw thema: buiten, de tuin in, de paden op, de wegen van deze wereld langs trekken. In april verlaten doorgaans de eerste vakantievierders al het land.

Nu is alles anders: reizen en trekken naar buiten is voorlopig nog niet aan de orde.
Wat is buiten eigenlijk? En wat is binnen? Hier is opnieuw een bericht voor thuisblijvers.

Pierre Eijgenraam en Arjen Hiemstra, redactie

Dinsdag, door Joost Röselaers

Jezus is opgestaan

Jezus is opgestaan, hij is niet hier. Ga nu heen, en zeg aan zijn leerlingen: Hij is, voor jullie uit, op weg gegaan naar Galilea. Daar zul je hem zien. Ga naar buiten, de wereld in! zegt de engel van God. Weg van deze lege plaats. Het leven in. Zo gaat dat altijd, met wie op mystieke wijze geraakt zijn. Geraakt door een bijzondere ontmoeting, een overweldigende ervaring in de natuur, een aanraking van Godswege. Zij blijven niet, waar zij waren. Het is of zij een zetje hebben gekregen. Zij komen in beweging. Ga, horen de vrouwen tegen zich zeggen. Ga naar Galilea. Terug naar het begin. Blader terug, in het verhaal van Jezus’ leven. Haal je zijn woorden voor de geest. Laat je erdoor inspireren. Herinner je zijn gebaren. Doe ze na. Breek en deel je brood met elkaar. Geef elkaar de beker wijn rond. Toon elkaar liefde, en bemoedig elkaar als het donker is om ons heen, en uitzichtloos. Blijf Jezus volgen, zoals eerst. Blijf hem trouw. Ga- zoals hij- de weg van de mens. En je zult hem zien. Om met de Duitse dichter Rainer Maria Rilke te spreken, woorden die staan in een lange Bijbelse traditie: Ga, en nooit zul je alleen zijn.

 

Gebed

Maak ons stil van binnen, haal weg de druk, de drang, de onrust –

misschien kunnen we
dan iets van U horen,
een Stem die ons aanroept, toespreekt en troost.

Jurjen Beumer in ‘Op de drempel – Gebeden bij wisselend tij’, Baarn, 1999.