Bericht aan thuisblijvers, 23 april

,

Een nieuw thema: buiten, de tuin in, de paden op, de wegen van deze wereld langs trekken. In april verlaten doorgaans de eerste vakantievierders al het land.

Nu is alles anders: reizen en trekken naar buiten is voorlopig nog niet aan de orde.
Wat is buiten eigenlijk? En wat is binnen? Hier is opnieuw een bericht voor thuisblijvers.

Pierre Eijgenraam en Arjen Hiemstra, redactie

Donderdag, door Margriet Kok

Buiten

Een paar weken geleden las ik een ingezonden brief in de NRC. Puck, een meisje die het mentaal zwaar heeft. Zij schrijft: “Door de Corona maatregelen voel ik me weer verdwaald: wat moet ik nou doen de hele dag? Na een hele zware periode had ik eindelijk weer een beetje grip op het leven. Ik had besloten weer naar school te gaan en te gaan sporten in de sportschool. Het ging goed met therapie. Ook was ik net begonnen met een groepstraining ‘vrienden maken en vrienden houden’ voor jongeren met autismespectrumstoornissen, waarbij me eindelijk niet alleen voelde. Toen kregen we het nieuws dat de scholen dichtgingen. Ook de sportscholen.

Mijn therapiesessies zouden voortaan on line plaatsvinden. Al mijn plannen konden de prullenbak in. Ik had de wereld heel lang buitengesloten en net toen ik besloot open te gaan, ging de wereld dicht”.

deze lente, dit
nerveuze regenen maakt
alles weer onzeker en toch
buiten door het raam
gaat alles verder
(enkele regels uit: Deze lente, dit van Miriam Van hee)

 

Gebed

Maak ons stil van binnen, haal weg de druk, de drang, de onrust –

misschien kunnen we
dan iets van U horen,
een Stem die ons aanroept, toespreekt en troost.

Jurjen Beumer in ‘Op de drempel – Gebeden bij wisselend tij’, Baarn, 1999.