Bericht voor thuisblijvers

,

Alweer de vijfde week van deze berichten.
Deze tijd zou je als een soort ‘voortgezet vasten’ kunnen beschouwen; een periode waarin je afziet van allerlei zaken die je anders als ‘normaal’ beschouwt.

De thema’s van deze en vorige week hebben daar mee te maken. Vorige week ging het over ‘buiten’, deze week gaat het over ‘ontmoeten’. Beide zijn in deze tijd opeens niet meer vanzelfsprekend. Dat nodigt uit om meer dan anders je bewust te zijn van de waarde en betekenis ervan.

Pierre Eijgenraam en Arjen Hiemstra, redactie.

 

Donderdag 30 april, door Margriet Kok

Aan twee uitspraken denk ik, terwijl ik mijmerend over ontmoeting door de Steenstraat loop.

‘Als je tienmaal per dag naar de armen gaat, ontmoet je er tien keer God’. Een uitspraak, ruim vierhonderd jaar oud,  van Vincent de Paul, patroonheilige van de armen. En ook denk ik aan de woorden van Claartje Kruiff, theoloog des Vaderlands in 2018: ‘Als ik de ander wil ontmoeten, dan zal ik mijn schoenen uit moeten doen en een tijdje in de zijne lopen’.

Plots ben ik afgeleid. Ik zie een grote witte auto. Een Rolls Royce! Van kinds af was dit automerk een thema bij gezinsvakanties in Engeland. Mijn broertje wist alles over dit Britse automerk. We probeerden zoveel mogelijk foto’s te maken van deze auto’s.  Een toppertje was ooit een Rolls met het kenteken ‘1-4-U’:

‘One for you. Zodra ik de auto zie, maak ik foto’s. Zie dat het kenmerkende zilveren vogeltje ontbreekt op de motorkap. Maar dan opeens komt het tevoorschijn.

Als ik thuis ben, app ik mijn broer de foto’s. Dan pas dringt tot mij door dat de eigenaar van de auto een mechanisme in werking bracht waardoor het vogeltje omhoog schoot, toen hij zag dat ik fotografeerde. Ook een ontmoeting! Geen woorden, maar zien waar een ander belangstelling voor heeft en er op reageren.

Je moet van twee kanten komen om elkaar te ontmoeten

Je moet eigenlijk toevallig onderweg zijn.

Je moet geen doel voor ogen hebben

en je moet laten gebeuren waarvoor je bang bent.

Je moet niet alles willen verklaren

voor je het weet verklaar je elkaar de oorlog.

Je moet van twee kanten komen om elkaar te ontmoeten.

(Stef Bos)

 

Stilte

Heer,
Ik sluit mijn ogen
even is het stil.
Ik probeer aan U te denken even maar
wachten of er een vonkje
van uw liefde
opvlamt in mij.
En als U mijn gedachten zegent voel ik uw nabijheid
en de stilte
raakt mij weldadig aan.

Toon Hermans.