Bericht voor thuisblijvers, 5 mei

,

Deze week gaan de berichten over vrijheid.

 

Dinsdag 5 mei: Elsje Pot

Toen mijn broer en ik het huis moesten leegruimen, waar mijn ouders 40 jaar hadden gewoond, vonden we ook de vlag van mijn opa en oma. Een vlag die na hun overlijden, bij mijn ouders terechtkwam en vanaf dat moment werd er ook bij ons thuis gevlagd op 5 mei. Een vlag die mijn moeder, ondanks dat hij hier en daar een stopgaatje had, niet weg kon doen.

Voor haar en ik denk voor veel mensen van haar generatie betekende het zien van die vlag na de oorlog: vrijheid. Mijn moeder kon niet zonder emotie vertellen over wat dat na vijf jaar oorlog betekende.

Als ik de rood, wit, blauwe vlaggen zie wapperen op 5 mei, dan denk ik aan mijn moeder. Ik ervaar nu, denk ik, voor het eerst een heel klein beetje hoe blij je kunt zijn met vrijheid. Er is geen oorlog, maar toch snak ik naar vrijheid: gewoon weer kunnen doen, wat ik altijd deed: onbekommerd me onder de mensen begeven, handen schudden, knuffels uitdelen.

En ik vraag me af: gaan we straks onze herwonnen vrijheid ook anders waarderen, er op een andere manier mee omgaan? Ik denk aan de verhalen in het boek Exodus in de Bijbel, er wordt verteld hoe moeilijk het is om echt in vrijheid te leven. En dat je ook voor een leven in vrijheid regels nodig hebt.

Wat zou het mooi zijn als we straks ook samen de regels waarderen en naleven, die onze vrijheid willen waarborgen.

 

Vrijheid

Wat is nou vrijheid?

een land zonder oorlog,

een land zonder regels en beperkingen,

een land zonder keuzestress en sociaal wenselijke antwoorden?

 

Of is vrijheid

de zekerheid van je bestaan

de aanvaarding van je grenzen en beperkingen

het vertrouwen dat het goede je gegeven wordt – wat het ook is?

 

Arjen Hiemstra