Bericht voor thuisblijvers, 6 mei

,

Deze week gaan de berichten over vrijheid

Woensdag 6 mei – Joost Röselaers

‘Christus heeft ons bevrijd opdat wij in vrijheid zouden leven’. Het geestelijk leven dat Paulus hier aan de Galaten voorhoudt, leidt tot bevrijding van onze eigen vooringenomenheid. ‘Laat u leiden door de Geest, dan bent u niet gericht op uw eigen begeerten’. Paulus wist als geen ander hoezeer een mens opgesloten kan zitten in zijn eigen verlangens en begeerten, zijn eigen vooringenomenheden. En als je dat beseft en daarbij ook nog bedenkt wat er allemaal van je verwacht wordt  –  de wet!  –  dan kan het je benauwd te moede worden. Als er iemand gezocht heeft naar bevrijding van deze vooringenomenheden, dan wel Paulus. Je eigen begeerten, het lijkt bevrijdend om daaraan toe te geven, maar het werkt uiteindelijk verslavend. Je wordt eraan onderworpen en je laat je opnieuw een slavenjuk opleggen.

Er is ook een andere manier van leven mogelijk, een spirituele: een leven geleid door de Geest. Paulus beschrijft daarvan de goede vruchten: ‘liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing’. Een mooie reeks van nastrevenswaardig eigenschappen, te veel om op te noemen eigenlijk, maar ze eindigen met het nuchtere woordje ‘zelfbeheersing’. Het is alsof hier gezegd wordt: als je werkelijk vrij wilt worden, denk dan eens aan ‘zelfbeheersing’. Is vasten niet een uiting van spiritualiteit? We zitten in de maand Ramadan, de moslim vast uit respect voor het godsgeschenk dat ‘leven’ heet en dat wij niet willekeurig naar eigen hand kunnen zetten. Het leven vraagt ook offers van ons, zelfdiscipline, zelfbeheersing, om ruimte aan de ander te laten, de Ander met een hoofd-  of een kleine letter.

 

Vrijheid

 Wat is nou vrijheid?

een land zonder oorlog,

een land zonder regels en beperkingen,

een land zonder keuzestress en sociaal wenselijke antwoorden?

 

Of is vrijheid

de zekerheid van je bestaan

de aanvaarding van je grenzen en beperkingen

het vertrouwen dat het goede je gegeven wordt – wat het ook is?

 

Arjen Hiemstra