Bericht voor thuisblijvers, 8 mei

,

Deze week gaan de berichten over vrijheid

Vrijdag 8 mei – Pierre Eijgenraam

Als redactie waren we er dit keer snel uit. Het thema ‘vrijheid’ was de vanzelfsprekende keuze voor deze week waarin we 75 jaar vrijheid herdenken en vieren. Toch vind ik het nog niet eenvoudig om in een paar woorden iets zinvols over ‘vrijheid’ op te schrijven.

Misschien heeft dat er mee te maken dat ik na de oorlog geboren ben, en opgegroeid in de jaren van ‘vrijheid blijheid’. Vrijheid leek voor mij altijd iets vanzelfsprekends.

Maar natuurlijk gaat dat lang niet altijd op! Als je ieder dubbeltje moet omkeren  heb je niet alles voor het kiezen. Wie moet leven met een chronische ziekte, of in een verpleeghuis woont, is onherroepelijk beperkt in zijn bewegingsvrijheid. En zelfs de mensen die het op het oog allemaal prima voor elkaar hebben voelen zich niet zelden gevangen in de tredmolen van de vierentwintig­uurs­economie.

Maar omgekeerd zijn er van die bijzondere mensen die zelfs in een situatie van extreme onvrijheid in staat zijn werkelijk vrij te wezen.

‘Ware vrijheid zit van binnen’, denk ik daarom. Daar zou ik nog lang over kunnen filosoferen, maar die vrijheid heb ik niet; ik mag maar 250 woorden gebruiken! Huub Oosterhuis dicht:

Als vrijheid is wat vrijheid lijkt,

wij waren de mensen niet die wij nu angstig zijn-

wij zaaiden bronnen uit de woestijn,

wij oogstten zeeën zonder te vervaren.

 

Vrijheid

 Wat is nou vrijheid?

een land zonder oorlog,

een land zonder regels en beperkingen,

een land zonder keuzestress en sociaal wenselijke antwoorden?

 

Of is vrijheid

de zekerheid van je bestaan

de aanvaarding van je grenzen en beperkingen

het vertrouwen dat het goede je gegeven wordt – wat het ook is?

 

Arjen Hiemstra