Bericht voor thuisblijvers, 9 mei

,

Deze week gaan de berichten over vrijheid

Zaterdag 9 mei – Hubertien Oostdijk

Juist nu wij 75 jaar vrijheid willen gedenken en vieren worden wij beperkt in onze vrijheid vanwege corona, de grootste naoorlogse crisis. Veel van wat gewoon was kan nu niet meer. We kunnen niet meer naar onze ouders/partners/familie/vrienden/gemeenteleden in een verpleeghuis of in een andere instelling. We kunnen niet meer samen vieren en elkaar maar moeizaam ontmoeten, alleen beperkt, op anderhalve meter.

Onze 24 uurs economie is in één keer tot stilstand gebracht. Misschien is de winst van deze tijd wel, dat ons leven teruggebracht is tot op de kern. We horen de vogeltjes weer fluiten, zien de bomen groen worden en genieten van een ommetje wandelen, fietsen, joggen of skaten. En juist dan beseffen we hoeveel die vrijheid ons waard is en hoeveel pijn het doet dat niet alles meer kan en mag. Juist dan dwalen onze gedachten terug naar de tijd dat ons land overheerst werd door een zichtbare vijand. Een nog grotere beperking van onze vrijheid dan nu, je kon niet voor je mening uitkomen, moest je mond houden, verraad lag op de loer.

Dit jaar geen herdenking met velen op de Dam of in Arnhem, in Elden of waar dan ook, maar herdenking thuis. Maar extra dankbaar voor de vrijheid die wij zo gewend waren.

Hoe onze situatie ook is, we mogen geloven dat God erbij is. Of met de woorden van ons volkslied, het 6e couplet, ‘Mijn schild ende betrouwen zijt Gij, o God, mijn Heer! Op U zo wil ik bouwen, verlaat mij nimmermeer!’

Hoe lang deze onvrijheid nog duurt weten we niet, wat we wel weten is dat God ons niet loslaat, nu niet en nooit niet.

 

Vrijheid

 Wat is nou vrijheid?

een land zonder oorlog,

een land zonder regels en beperkingen,

een land zonder keuzestress en sociaal wenselijke antwoorden?

 

Of is vrijheid

de zekerheid van je bestaan

de aanvaarding van je grenzen en beperkingen

het vertrouwen dat het goede je gegeven wordt – wat het ook is?

 

Arjen Hiemstra