bericht aan thuisblijvers, 14 mei
Een nieuw thema: samen
‘Alleen samen kunnen we deze crisis overwinnen’..
Onvermijdelijk hebt u dit soort leuzen de afgelopen weken al vele malen zien of horen voorbijkomen. ‘Alleen samen’…
Dat klinkt wat paradoxaal, maar er is ongetwijfeld goed over nagedacht door een ambtenaar op het ministerie of misschien wel door een chique reclamebureau. De combinatie van twee tegengestelde woorden zet aan het denken:
-Zou dat kunnen: alleen en toch samen?
-Of veel erger: samen en toch alleen?
Pierre Eijgenraam en Arjen Hiemstra, redactie.
Donderdag 14 mei, door Ad Boogaard
Samen uit, samen thuis!
Als er één woord is dat de laatste weken vaak klinkt, dan is het ‘samen’. We moeten dit samen doen, benadrukt premier Rutte op elke persconferentie. Best lastig, als je als samenleving niet samen bent, omdat iedereen thuis moet blijven. Hoe houd je gevoel voor ‘samen’ als je dat niet bent?
Op de middelbare school werd ons eens verteld dat ons woord symbool uit het Grieks komt, van een werkwoord dat ‘samenbrengen’ betekent. Als etymologische verklaring werd ons dit verhaal verteld: als twee vrienden of familieleden voor langere tijd uit elkaar zouden zijn, bijvoorbeeld omdat de één op reis moest, dan namen ze een steen en kliefden die doormidden. Diegene die op reis ging nam de ene helft mee, de ander hield de andere helft. Als diegene dan na zoveel jaren weer thuis kwam, dan konden zij de helften van de steen ‘samenbrengen’, dus tegen elkaar houden, ter bevestiging dat het inderdaad diegene was die zoveel jaar geleden was vertrokken (je kunt als mensen na zoveel tijd nog zo veranderd zijn, een steen verandert niet).
Of het etymologisch echt klopt, weet ik niet. Maar ik heb het altijd onthouden omdat ik het een mooi verhaal vond. Die twee wederhelften van één en dezelfde steen als symbool van het bij elkaar horen, van het één zijn ook al ben je niet samen. Dat is de kracht van symbolen. Zo kwamen wij ‘symbolisch’ samen op de Dam, op 4 mei. Zo voelen we ons ‘symbolisch’ met elkaar verbonden als we een digitale kerkdienst bijwonen. En zo zijn we ‘symbolisch’ samen, nu ik dit schrijf en u of jij dit leest…
Surinaams gebed
Alleen de rijst die we samen delen
voedt.
Alleen het water dat we samen drinken
lest onze dorst.
Alleen de woorden die we samen vinden
zijn verstaanbaar.
Alleen de weg die we samen gaan
heeft een doel.
Alleen het doel dat we samen stellen
is bereikbaar.
Alleen de vrede die we samen maken
wordt wereldwijd.
Uit: Wereldwijd brevier