Bericht aan thuisblijvers

,

Nog een klein staartje Pinksteren, deze week: Tweede Pinksterdag. De Geest vandaar het thema: “Kracht”.

Maandag 1 juni – Hubertien Oostdijk

Wie de rubriek Pinksterliederen in het oude ‘Liedboek voor de kerken’ en in het nieuwe ‘Liedboek, zingen en bidden in huis en kerk’ vergelijkt ziet dat het aantal Pinksterliederen in het nieuwe liedboek meer dan verdubbeld is. Er zitten prachtige liederen bij, kijkt u maar eens. U vindt de rubriek Pinksteren vanaf nummer 668 in uw liedboek.

Naast een aantal bekende liederen zijn er ook een heel aantal nieuwe Pinksterliederen opgenomen, één daarvan is lied 682. Volgens mij is het nog erg weinig gezongen, maar mijn oog viel erop vanwege de titel: ‘Dit is het wonder: de kracht van de Geest’.
De Geest als een kracht van Boven die mensen verder helpt, je maakt het gelukkig geregeld mee in het pastoraat, mensen die door het gesprek en het gebed, weer hoop, moed en nieuwe kracht krijgen om verder te gaan. Vaak delen ze het met je.
Maar het kan ook andersom, dat je als pastor kracht krijgt om verder te gaan, door het gesprek met mensen. Mensen die door hun woorden je zo weten te raken dat je weer verder kan. Mensen die zo hun geloof met je delen dat het jouw helpt, jouw vertrouwen geeft. Vaak beseffen mensen dat niet dat ook zij tot steun en kracht kunnen zijn.
Het lied zegt het ons treffend. “in een onzeker en kwetsbaar bestaan ontkiemt het bevrijdend, en kondigt ons aan: sta op en vat moed en weet het voorgoed dat goddelijke liefde de wereld begroet.”
Dat wij iets van die kracht ervaren dat wens ik ons allen toe!

 

Gebed

God, schenk ons de kracht dicht bij U te blijven,

dan zal ons geen macht uit elkander drijven.

Zijn wij in U een, samen op uw wegen

dan wordt ons tot zegen lachen en geween.

Vrede, vrede laat Gij in onze handen,

dat wij die als zaad dragen door de landen,

zaaiend dag aan dag, zaaiend in den brede,

totdat in uw vrede ons hart rusten mag.

 

tekst: Dieter Trautwein – ‘Komm, Herr, segne uns’ Liedboek 418