Bericht voor thuisblijvers, 22 juni

,

Deze week met het thema kleur

Maandag 22 juni: Pierre Eijgenraam

Een van mijn lievelingsfilms is ‘Pleasantville’ uit 1998. De film gaat over een broer David en zijn zus Jennifer die weinig aandacht van hun ouders krijgen. Jennifer zoekt compensatie in feesten en vriendjes, David droomt weg bij een televisieserie, die speelt in de jaren vijftig: ‘Pleasantville’.

In Pleasantville is alles ‘pleasant’: de mensen zijn er altijd vriendelijk en beleefd, iedereen ziet er netjes uit en het is er elke dag mooi weer. Vanzelfsprekend is de serie niet in kleur maar in zwart-wit.

Door een wonderlijk toeval komen broer en zus in dàt Pleasantville terecht en door hun aanwezigheid gaan er dingen veranderen. Mensen durven opeens vragen te stellen, hun gevoel te volgen, tegen de stroom in te gaan.

En overal waar dat gebeurt zien we opeens in de film kleuren verschijnen. Niet iedereen is daar blij mee. Vooral de huisvaders willen de grauwsluier graag behouden, maar de kleur is niet meer te stoppen.

Ook David en Jennifer veranderen. Jennifer verbreedt haar horizon, ze gaat boeken lezen en wordt minder oppervlakkig. David heeft geleerd dat het in het leven niet allemaal perfect en ‘pleasant’ kan zijn.

Van harte aanbevolen! En goed om bij het zien van de film te bedenken dat God de regenboog met al zijn kleuren heeft gegeven als teken van zijn verbond met alles wat leeft.

https://youtu.be/dSDm62Hmbf4

 

Een paar regels uit een Deens liedje:

 

‘Ik wil de dag blauw verven

met een zonnestraaltje er doorheen.

Kiezen voor het licht in plaats van schaduw,

mijzelf een duwtje in de rug geven

en in alles geloven, zelfs in het geluk!’