Bericht voor thuisblijvers 24 juni

,

Deze week met het thema kleur

Woensdag 24 juni: Marieke Fernhout

Weinig concrete inspiratie bij het thema ‘kleur’, dus onschuldige voorbijgangers (in dit geval echtgenoot en oudste dochter) geprest om hun eerste associatie bij het woord ‘kleur’ te noemen. Echtgenoot kwam met ‘regenboog’, waarop oudste dochter (student Muziekwetenschap) meteen met de LP-hoes van ‘Dark side of the moon’ van Pink Floyd kwam aandragen.

Het mooie van deze hoes is dat het licht dat op de voorkant door het prisma schijnt, doorloopt naar de binnenhoes en daar de basis wordt van een hartslag. Deze hartslag vormt de basis van de muziek van het hele album, waarop de nummers in elkaar overlopen en bij elkaar horen. De onderwerpen van de teksten zijn ‘de dingen van het leven’: tijd, oorlog, geld, dood etc.

Misschien is dat ook wel wat ik zo lastig vind te omschrijven aan het woord ‘kleur’: dat het over het leven gaat, met alles wat daarbij hoort, met alles wat het mooi en verdrietig maakt, licht en zwaar, licht en donker. Het donker ‘eet’ alle kleuren op, het licht weerkaatst alle kleuren – zoals muziek dat ook kan…

Licht, straal hier in onze ogen,

licht, breek uit in duizendvoud,

licht, kom ons met stralen tooien,

ga ons voor van hand tot hand!

(Lied 600: 5)

Een paar regels uit een Deens liedje

‘Ik wil de dag blauw verven

met een zonnestraaltje er doorheen.

Kiezen voor het licht in plaats van schaduw,

mijzelf een duwtje in de rug geven

en in alles geloven, zelfs in het geluk!’