Bericht voor thuisblijvers 25 juni

,

Deze week met het thema kleu

Donderdag 25 juni: Margriet Kok

Denk niet wit,

denk niet zwart,

denk niet zwart-wit,

maar in de kleur van je hart.

In het weekend van 13 juni waren er wereldwijd demonstraties van aanhangers van ‘Black Lives Matter’. Zo ook in Londen. Op een gegeven moment liep het daar enorm uit de hand doordat er ook een tegendemonstratie van rechtse radicalen was. En beide groepen raakten met elkaar in gevecht. Een man, volgens de media,  een extreem rechtse activist raakte ernstig gewond.

De Black Lives Matter demonstrant Hutchinson nam deze man op zijn schouder. Afgeschermd door mede demonstranten bracht hij de man naar de politie.  Hutchinson kreeg zelf ook klappen.  ‘Daar denk je op dat moment niet aan. Je doet gewoon wat je moet doen’. Een held wil hij zichzelf niet noemen. ‘Ik was gewoon de man met een andere man over zijn schouder. Maar iedereen rondom mij had er evenveel verdienste aan. Als zij mij niet beschermd hadden, was ik zelf onder de voet gelopen. Het was teamwork’.

De foto[1] die in de media verscheen en de woorden van Hutchinson ontroeren me. Ik wil het probleem van discriminatie niet negeren. Daar is het te belangrijk voor! Het spreekt me enorm aan dat iemand z’n hart laat spreken, gewoon helpt op een moment dat een ander zwaar gewond is. En dan doet het ‘wij-zij’ denken er niet toe.

Denk niet wit,

denk niet zwart

denk niet zwart-wit

en handel in de kleuren van je hart.

[1] https://www.gelderlander.nl/buitenland/black-lives-matter-activist-van-de-foto-zijn-leven-was-in-gevaar~a367300d2/

Een paar regels uit een Deens liedje:

‘Ik wil de dag blauw verven

met een zonnestraaltje er doorheen.

Kiezen voor het licht in plaats van schaduw,

mijzelf een duwtje in de rug geven

en in alles geloven, zelfs in het geluk!’