Bericht voor thuisblijvers 26 juni

,

Deze week met het thema kleur:

Vrijdag 26 juni: Joost Röselaers

Recentelijk sprak ik met een man die expert is op het gebied van filantropie. Hij vertelde me, wat zijn taak is. Mensen met geld wegwijs maken in de wereld van de goede doelen. Zorgen, dat hun bijdrage ook echt verschil maakt en kleur geeft aan het bestaan van anderen. Filantropieadvies is een nieuw product, dat gretig aftrek vindt. En nu zou je kunnen zeggen: Dit is een beweging, die bij de Geest van God hoort. Een beweging die mensen met elkaar verbindt. Een beweging van zorgzaamheid, voor het leven. Van gerichtheid, op de zwakken in de samenleving. Maar ik ben daar niet in alle gevallen zeker van. Het hangt er maar van af, wat de drijfveer is, die er achter zit. Er kan ook veel ego zitten, in het steunen van goede doelen. En dat kleurt de handeling.

Het gaat dus niet alleen om het wát. Maar ook om het hóe. Het van waaruit. Aan het einde van ons gesprek vroeg ik de man van het Filantropisch advies, wat had gemaakt dat hij juist in deze sector van het bankwezen terecht was gekomen. Ach zei hij, wat een aardige vraag. Er komt nu meteen een beeld bij me op van vroeger. Ik was een jongetje van negen. En ik ging met paardenbloemen langs de deuren, voor de Vereniging De Zonnebloem. Kijk, dat vond ik ontroerend. Ik zag het voor me: Zo’n kind dat paardenbloemen verkoopt voor de Zonnebloem. Dat doet hij, omdat hij ergens door geraakt is. Omdat hij het fijn vindt om te doen. En als het klaar is, vergeet hij het weer. Dan gaat hij weer op, in het volgende spel dat hij bedenkt. Dát tekent de mens, die zich laat meenemen door de geest van God. Hij is niet vervuld van zichzelf. Hij is vervuld van eerbied, en wil van daaruit heel graag de wereld een beetje mooier kleuren.

Een paar regels uit een Deens liedje:

‘Ik wil de dag blauw verven

met een zonnestraaltje er doorheen.

Kiezen voor het licht in plaats van schaduw,

mijzelf een duwtje in de rug geven

en in alles geloven, zelfs in het geluk!’