Bericht voor thuisblijvers, 7 juli

,

Deze week met het thema: Duurzaam

Dinsdag 7 juli: Margriet Kok

Ons huis is opgeruimd. We waren druk bezig met ontspullen. Kinderspeelgoed hebben we weggebracht. Oude kampeerspullen zijn naar de Switch. Boeken staan in een weggeefkastje. Een oude stofzuiger is weg. De schoenen die ik amper draag omdat ze niet lekker zitten, zijn naar de Kledingbank gebracht. Het geeft zo’n opgeruimd  gevoel de stap te kunnen zetten om spullen weg te doen.  En dat deze spullen ook daadwerkelijk een andere bestemming krijgen. Trots ben ik dat er meer ruimte is!

En ik ben niet de enige die in deze corona periode opruimt. De gemeente Arnhem houdt zelfs een actie dat ze bij je langs willen komen om grof vuil op te halen. De avond van te voren moet alles klaar op de stoep staan. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik het de afgelopen maanden niet kon laten om langs de straten te struinen en te kijken of er mooie spullen buiten stonden. En het bleef niet bij kijken. Zo scoorde ik een dekenkist en tuinstoeltjes van het merk Thonet. En nadat ze zijn opgeknapt heb ik er weer een bestemming voor. ..

Tegelijkertijd stel ik me de vraag: waarom doe ik dit? Eerst opruimen omdat ik teveel heb. Maar ondertussen haal ik weer spullen in huis, terwijl ik genoeg heb. Is het hebzucht? De kick om thuis te veranderen? Ben ik wel duurzaam bezig?

Ik sus mezelf met de gedachte dat het niet om nieuwe spullen gaat. Immers de spullen krijgen een tweede leven. En bovendien ik geniet van het opknappen van de ‘nieuwe’ spullen. Dat is toch duurzaam van de dingen genieten?