Bericht voor thuisblijvers, 8 juli

,

Deze week met het thema: Duurzaam

Woensdag 8 juli: Hubertien Oostdijk

In het Scheppingsverhaal wordt ons gezegd ‘bevolk de aarde en breng haar onder je gezag: heers over de vissen van de zee, over de vogels van de hemel en over alle dieren die op de aarde rondkruipen’. Wij mensen hebben van dat heersen, overheersen gemaakt. Wij hebben de aarde uitgebuit, bevuild.

Maar God bedoelde dat de mens verantwoordelijk is en aansprakelijk wordt gesteld. De mens is dus verantwoordelijk voor al het onheil wat de aarde aangedaan is,  vervuiling, uitbuiting, klimaatsveranderingen en noem maar op. Daar kunnen we God niet de schuld van in de schoenen schuiven, we doen het onszelf en vooral hen die na ons komen aan. En laten we ons dat terdege blijven realiseren.

Gelukkig zie je ook kenteringen, mensen die beseffen dat het anders moet en anders kan. Het is mogelijk om duurzamer te leven en natuurlijk niet alles hebben we als mensen in de hand, we zijn afhankelijk van wat regeringen besluiten over stikstofuitstoot, over Pfas, over milieuvraagstukken. Maar we kunnen natuurlijk wel bewust stemmen op een partij die milieu hoog in het vaandel heeft.

Het is te makkelijk om te zeggen, wij kunnen niets. Wij mensen worden aansprakelijk gesteld. Wij zijn er zelf verantwoordelijk voor dat wij ons afval goed scheiden bijvoorbeeld, waarom ligt er toch altijd zoveel troep naast de containers buiten? Vertikken we het om 80 eurocent te betalen voor een zak? Overigens wie goed scheidt heeft veel minder restafval en is dus goedkoper uit. Goed scheiden thuis, maar ook in onze kerken bijvoorbeeld, volgens mij kan dat in Arnhem Zuid nog wel beter!