Bericht voor thuisblijvers

,

Deze week over avontuur

Woensdag 22 juli: Pierre Eijgenraam

Denk ik aan avontuur, dan denk ik aan vakantie! In de jaren tachtig reisde ik met een vriend door communistisch Tsjechoslowakije en Polen. Liften naar Frankrijk of lopen naar Santiago de Compostela met een tentje op mijn rug…
Ik denk ook aan spannende kinderboeken en ijzingwekkende films: Harry Potter, ‘de ban van de Ring’…. Ja, ik ben dol op avontuur!

Maar zou het toeval zijn dat het woord ‘avontuur’ en ‘avonduur’ zo op elkaar lijken? Als ik heel eerlijk ben: de meeste avonturen beleef ik thuis op de bank met een bakje chips erbij… En zou ik mijn vakantiereizen ook zo geweldig hebben gevonden als ik niet zeker wist dat ik altijd nog de trein naar huis kon nemen?

Misschien is avontuur vooral wel leuk als je nog wat zekerheden achter de hand hebt! Maar aan de andere kant: een leven zònder avontuur, dat zou wel héél saai en kleurloos worden…
Een vriend van mij zegt altijd: doe iedere dag iets engs! Dat hoeft niet altijd supereng te zijn, maar wel iets wat je niet zomaar doet. Even uit de comfortzone! Spring eens van de hoge duikplank, stel de vraag die je eigenlijk niet durft te stellen, doe iets waarvan je nog niet weet of je het kunt.

Zoals Nelson Mandela zei: ‘Dapper is niet wie geen angst kent, maar wie zijn angst durft overwinnen!’ Of de Spreukendichter (16: 32): ‘Wie zichzelf overwint is sterker dan wie een stad verovert!’

 

Een Ierse reiszegen:

Dat de weg je tegemoet komt,
dat de wind je steunt in de rug, dat de zon je gezicht warmt,
de regen je veld vruchtbaar maakt en totdat we elkaar weer zien:

dat God je in de palm van zijn hand bewaart.