Bericht voor thuisblijvers, deze week met het thema pelgrimsreis

,

Dinsdag 28 juli: door Arjen Hiemstra

Tijdens mijn studie theologie volgde ik een periode colleges over pelgrimage. Ik leerde toen dat er allerlei vormen van pelgrimage zijn, naar pelgrimsoorden dichtbij en veraf van je woonplaats en dat pelgrims heel verschillende motieven hebben om op pelgrimsreis te gaan: Soms heeft de pelgrim God een belofte gedaan, soms hoort het bij een levensfase en soms is het ook een tocht om na te denken over een levenskeuze.

Duidelijk werd mij toen ook dat iedere pelgrim tijdens zijn reis in ieder geval een tijd heeft waarin hij loskomt van zijn dagelijkse levenssituatie. Hoewel het geen pelgrimage was maar vakantie, was dat loskomen voor mij zeker het geval toen ik in 2018 samen met mijn zoon in 2017 een wandelroute op het eiland Senja liep in Noord-Noorwegen. We waren zo los van de alledaagse werkelijkheid (en van de tijd) dat ik later op één van de foto’s zag dat we ’s nachts om kwart over twaalf nog een warme maaltijd in de middernachtzon zaten te eten met uitzicht op de fjord.

Dat is misschien ook wel het belangrijkste in deze zomertijd: een beetje loskomen van de dagelijkse gang van de dingen. Van je werk, de sleur van het alledaagse leven, op zoek gaan naar nieuwe dingen. Op reis gaan kan helpen. Maar ook thuis kun je een soort pelgrim worden door je ritme te veranderen of door de dingen op een andere manier te doen. Een goede zomer!