bericht voor thuisblijvers, thema eenvoud, 12 augustus

Woensdag – Taco Bos

Zoeken naar de essentie: dat deed de schilder Piet Mondriaan. Zijn werk ontwikkelde zich van weelderig en concreet naar steeds abstracter. Wereldberoemd werden zijn lijnenpatronen en primaire kleurenvlakken. Voor sommigen: meditatieve kunst.

Zoeken naar de essentie: in de muziek kom je het eveneens tegen. Ik moet denken aan de minimal music van Philip Glass en de etherische klanken van Arvo Pärt. Muziek ontdaan van franje. Muziek teruggebracht tot een enkele noot of een eenvoudig akkoord. Muziek die aanklopt bij de ziel.

Terug naar de essentie: niet alleen professionele kunstenaars zijn hiernaar op zoek. Als er zoiets bestaat als levenskunst, kan ieder van ons zich afvragen: wil ik meer eenvoud in mijn bestaan? En hoe dan? Wie kan, mag, wil ik zijn; zonder overbodige ballast, maskers of aangeslibde extraatjes?

Zoeken naar eenvoud: ook maatschappelijk is dat een uitdaging. Neem de economie. Is er een andere, eenvoudiger economie mogelijk? Duurzaam, planeetvriendelijk en mensvriendelijk? Of neem de landbouw en veeteelt. Kan dat: omschakelen naar eenvoud, meer kringloop, minder stikstof? Diervriendelijk en tegelijk boervriendelijk? Of neem de toeristensector en de reisbranche. Al dat vliegverkeer en onze – ook mijn – onverzadigbare reishonger… Corona liet in elk geval zien, dat dat een tijdlang anders kon.

Tot slot noem ik het geloof. Wat is daarvan de essentie? Paulus zegt: laat het gaan om geloof, hoop en liefde. En Jezus vat samen: ‘Heb de Heer, je God, lief met heel je hart, ziel, verstand en kracht. En heb je naaste lief als jezelf.’ Eenvoudig, ja. Maar simpel: nee, dat niet.