Bericht voor thuisblijvers, 13 augustus over eenvoud

Donderdag – Margriet Kok

In het boek Max Havelaar van Multatuli is het verhaal van de Japanse steenhouwer opgenomen.

Een arme steenhouwer hakt dag in dag uit steen uit een rots en verzucht: ‘Was ik maar rijk.’ Een berggeest verhoort hem en maakt hem een rijk man. Hij geniet even van zijn rijkdom, maar als de keizer voorbij komt, wordt hij jaloers en hij wenst keizer te zijn. Dat gebeurt, en hij is tevreden. Maar dan merkt hij dat de zon machtiger is dan de keizer, want die brandt onbarmhartig op hem neer – en hij wil de zon zijn. Prompt is hij de zon, maar nu beseft hij dat een wolk eigenlijk machtiger is dan de zon, want die kan de zon verduisteren. Hij wordt een wolk en regent er lustig op los, tot hij ontdekt dat er een grote rots is die stand houd, hoe hij er ook tegenaan slaat met zijn wilde regens. Dan wil hij de rots zijn, en hij wordt de rots. Hij is tevreden, tot hij voelt dat er aan zijn voet iemand met een hamer stenen uit hem staat te houwen. Die is machtiger dan hij … hij wil steenhouwer zijn!

Zo komt hij weer uit bij de eenvoud van het begin. Hij kiest voor het beroep van steenhouwer. Daar voelt hij zich goed bij.

 

De afbeelding bij dit bericht is gemaakt door Piet van der Heide.