Bericht voor thuisblijvers, 12 oktober

,

Over ‘zoeken’ gaat het dit keer. Er zijn tenminste twee manieren van zoeken.

 Soms kan je wanhopig op zoek zijn naar iets wat je verloren hebt, bijvoorbeeld naar een huissleutel of een portemonnee.

Maar er is ook een zoeken naar iets wat je hóópt te vinden, misschien wel zonder dat je precies weet wat je zoekt. Dat zoeken werd prachtig vertolkt in een liedje van de band ‘Doe maar’ uit 1982:

‘We komen niks te kort, we hebben alles

een huis, een kind, een auto en elkaar

maar weet je, lieve schat, wat het geval is

ik zoek iets méér, ik weet alleen niet waar’

En dan die trombonesolo met dat refrein dat maar in je hoofd blijft rondtollen: ‘Is dit alles, is dit alles wat er is?’

Voor veel mensen in onze tijd heeft dit tweede ‘zoeken’ alles te maken met geloven. Geloven is voor hen niet meer per sé ‘het gevonden hebben’, maar vooral een levenshouding van op zoek zijn naar geluk of innerlijke vrede, naar zin in het leven en misschien ten diepste wel: naar God zelf.

Overigens kunnen mensen ook nog altijd op de eerste manier op zoek zijn naar God. Denk aan Psalm 42: ‘Evenals een moede hinde naar het klare water smacht, schreeuwt mijn ziel om God te vinden, die ik ademloos verwacht’.

Mooie beelden voor de mens die op zoek is naar God, of misschien meer nog: voor God die op zoek is naar mensen?

 

door Johannes Kon, voorzitter van de Raad van Kerken Arnhem

Zoeken…. en vinden vooral; niet wat Ik ergens van vind. Dat doorgeslagen idee dat je overal een mening over zou moeten hebben… LAAT je vinden; laat je gezocht zijn door welke hogere Macht dan ook. Hij/Zij heeft vele namen en intenties.

Persoonlijk ben ik al jaren een zgn. zinzoeker; de zin van het bestaan is voor mij niet altijd evident. Soms zie ik die wel in “niet gezochte mensen” die op mijn pad komen: de armeren bijv. die gratis brood komen halen in de Salvatorkerk, allemaal gezichten van Hem/Haar – mèt of zònder mondkapje.

“Zoekt en Gij zult vinden” staat ergens in de Bijbel. Dat gaat niet over autosleutels of een bankpasje, maar over wezenlijker zaken. Dus je moet wel iets doen !; niet om je heil te verwerven – dat heb je al lang.

Kijk eens wat langer iemand in de ogen en je hebt wellicht niet gezocht, maar dan toch wel gevonden.