Bericht voor thuisblijvers, 28 oktober

,

Johannes Kon

 

Er zijn heel veel uitdrukkingen in de Nederlandse taal over het fenomeen “klok”. Ik ga die hier nu niet voor u oplepelen (“de klokken gelijk zetten”; brrr). Er valt heel veel te zeggen over de verschillen tussen de Juliaanse of de Gregoriaanse tijdrekening.

Waarom kenden de Romeinen geen januari (van de god Janus met zijn 2 gezichten) en februari (van de koude en de ziekte: fever / fevrier). Maart was dan de maand om weer oorlog te gaan voeren.

12 maanden of 13 manen in een jaar. Waar komt eigenlijk ons Babylonisch verwarrende telsysteem vandaan ?

Wat mij altijd opvalt bij niet in Nederland geboren Nederlanders is, dat zij geen idee hebben van “tijd” (hopelijk wèl van ruimte). Zoals jullie bekend doe ik voor EVS EcoVrede de brooddistributie in en vanuit de Salvatorkerk. “Oh ja, jullie zaten hier vroeger ook (09.30 – 10.30 uur) en  in de Kruiskerk was het ook precies zo”.

En dan nu van 10.30 – 11.00 uur? Ja, mijn restje verstand staat erbij stil.

Mijn “Surinaamse” collega bij de gemeente Arnhem zei altijd, als hij – geheel consequent – te laat kwam bij een vergadering : “Jullie hebben een klok; wij hebben de tijd”. We zullen zien of de klimaatcrisis daarmee ook rekening houdt.

Johannes, voorzitter Raad van Kerken Arnhem,

niet van de klok maar wel op tijd