Bericht voor thuisblijvers, 29 oktober

,

Hubertien Oostdijk

De tijd, de klok speelt een belangrijke rol in ons leven, misschien wel te. Toen mijn kinderen op de basisschool zaten bleef je op je horloge kijken, voor je het wist moest je weer op het schoolplein staan. Het was al een hele opluchting toen het continurooster werd ingesteld. Nu ze groter worden heb je een stuk meer vrijheid als een afspraak uitloopt is dat maar zo… Maar de tijd beheerst ons leven, het glipt tussen onze vingers door. Of met de woorden van een lied van Johan de Heer ‘Uren, dagen, maanden, jaren vliegen als een schaduw heen’.

Het Grieks van de bijbel kent twee soorten tijd, de tijd die je leven beheerst, de klok dus en het juiste moment. In Efeze 5:16 schrijft Paulus ‘gebruik de tijd goed’, ‘buit de geschikte tijd uit’. Daarmee bedoelt Paulus, kies het juiste moment uit, laat je niet gek maken door alles wat op je afkomt, maar gebruik de tijd goed. God laat de tijd in momenten tot je komen.

Er is, om met Prediker te zeggen, een tijd om te werken en er is een tijd om te ontspannen. Een tijd om te slapen en een tijd om actief te zijn. Er is ook een tijd om je te bezinnen, na te denken over wat je doet en waarom je doet wat je doet.

Ik blijf het een hele kunst vinden om zo met de tijd om te gaan dat ze mij niet beheerst en dat ik de juiste momenten weet te pakken.