Bericht voor thuisblijver, 5 november

,

Arjen Hiemstra

Is er nog iets heilig in deze wereld?

Ik denk het wel. Alleen is het vooral een kwestie van kijken óf je dat heilige nog ziet. Je kunt het ook heel gewoon vinden en eraan voorbij gaan. Het heilige moet je op het spoor komen. De Amerikaanse schrijver en theoloog Frederick Buechner vraagt aandacht voor die zoektocht naar het heilige en wijst er op dat je er tijd en moeite voor nemen.

Het heilige kom je tegen op allerlei momenten van de dag. Als je ’s ochtends je bed verlaat is er al een moment van schepping. Uit het bodemloze niets van je slaap wordt je bij het opstaan weer tot een mens die aan een nieuwe dag begint. Zulke heilige momenten van de dag moet je niet aan voorbij gaan.

Het heilige kom je ook tegen in de loop van je leven. Er is in je leven een tijd van onwetendheid geweest. Toen je heel jong was en de dingen nam zoals ze waren. Maar daarna kwam er een moment dat je tot het inzicht kwam dat alles minder vanzelfsprekend is in het leven. En tenslotte is er een tijd waarop dat vanzelfsprekende allemaal voorbij is. Een tijd waarin je die geluiden van je leven allemaal op het spoor kunt komen.

Je moet dus goed luisteren naar wat de heilige momenten zijn. Het is als het bekijken en beluisteren van kunst: als Rembrandt een vrouw in een jurk schildert roept hij hetzelfde: ‘stop en kijk’. Als de musicus muziek maakt, moet je goed luisteren. Zo is het ook met het heilige: als je niet goed luistert naar het alledaagse, kom je het heilige niet op het spoor.