Bericht voor thuisblijvers, 25 november

,

door Pierre Eijgenraam

Ik heb thuis een grote verzameling muziekcd’s. Allemaal klassiek, en bijna allemaal met muziek van vóór 1750, sterfjaar van Johann Sebastian Bach. Ongeveer drie kwart is bovendien vocale muziek en doorgaans –je bent dominee of je bent het niet!- op Bijbelse of liturgische teksten.

Vanzelfsprekend zijn er dus cd’s die alleen maar in een bepaalde periode van het jaar –of zelfs maar op één speciale dag- uit hun hoesje komen.

Een paar dagen voor het begin van de Advent, begin ik het repertoire alvast klaar te leggen: Adventscantaten van Bach en anderen, het Magnificat van Henri Dumont, de Mariavespers van Monteverdi … Een heerlijke tijd!

Maar het meest ontroert mij toch het begin van Handels Messiah: ‘Comfort ye my People’. De woorden zijn uit Jesaja 40, waarin de profeet een nieuwe tijd aankondigt na de donkere jaren van de Babylonische ballingschap. Een goede tenor kan dat zingen alsof die woorden speciaal voor jou als luisteraar zijn bedoeld. Daarna gaat het koor verder met het vrolijke ‘Every valley’, dat natuurlijk ook verwijst naar Johannes de Doper: ‘Bereid de weg voor de Heer, maak recht zijn paden!’

Hoe je dat doet? Door recht en gerechtigheid te beoefenen, natuurlijk! Maar toch ook door de deuren van je hart open te zetten, je te laten raken door de muziek, door het licht van de adventskaars, door de mensen om je heen en door dat oude verhaal over het kind in de kribbe.