Bericht voor thuisblijvers, 2 december

,

Arjen Hiemstra 

Eigenlijk weten we niet zoveel zeker van Sinterklaas. Het eerste verslag van het leven van de heilige Nicolaas van Myra is pas eeuwen na zijn dood geschreven en bevat talrijke legendarische verhalen en of die verhalen altijd kloppen…

Er wordt van hem gezegd dat hij geboren is in Patara, een destijds Griekse haven in het tegenwoordige Turkije. Er wordt verteld dat zijn ouders rijk waren.  Verder wordt verteld van de talrijke wonderen die hij gedaan zou hebben: hij redde drie meisjes van gedwongen prostitutie door een zak goud door een raam te gooien waarvan hun vader de bruidsschat kon betalen. Hij kalmeerde een storm op zee, redde drie onschuldige soldaten van hun executie en hakte een boom om die bezeten was van een boze geest. Na een pelgrimage werd hij bisschop van Myra, een andere Griekse stad in het huidige Turkije. Hij werd gevangengezet tijdens de vervolging van keizer Diocletianus, maar vrijgelaten door keizer Constantijn en was aanwezig bij het eerste concilie van Nicaea in 325 waar hij de ketter Arius in het gezicht sloeg.

Wat we wel zeker weten is dat 200 jaar na zijn dood in Myra een kerk gebouwd werd waarin zijn stoffelijke resten werden bewaard. Toen de Turken deze stad veroverden, werden een deel van zijn stoffelijke resten daarop ontvoerd door inwoners van de Italiaanse Bari en in hun kathedraal gelegd. Tijdens de eerste kruistocht kwamen de Venetianen in Myra en namen de overige stoffelijke resten mee te nemen voor hun kathedraal in Venetië.

En wat we ook zeker weten is dat hij op grond van alle legendes over zijn leven is uitgegroeid tot een grote vriend van kinderen en volwassenen.