Bericht voor thuisblijvers, 3 december

,

Johannes Kon

Hadden wij in Arnhem niet ooit een Nicolaaskerk? Gesloopt in 1858. Ja, in de binnenstad bedoel ik! ; niet de kerk van de H. Nicolaasparochie in Presikhaaf (Bethaniënstraat) thans in gebruik door de Rafaëlgemeenschap Oase.

Maar dan hebben we nog wel de Sint-Nicolaï Broederschap uit 1352, bekend van het trio Dullertsstichting, Burger- en Nieuwe Weeshuizen.

Maar dan mijn relatie met de Sint : ik slaap in mijn woonkamer en heb dan 3 hoog zicht op de hemel. Vooral de laatste tijd lig ik “in de maan” en volg die ’s nachts door het gezwerk. Dan moet de maan vaak “door de bomen” en dan komt spontaan een bekend lied naar boven en denk ik: “Makkers, staak …” Als socialist vind ik dat wel  een goede oproep.

Maar hoe ben ik van deze katholieke bisschop uit Turkije ‘losgezongen’ : in 1954 namen mijn ouders mij mee naar de Sonsbeekweg (we woonden toen in de Burgemeesterswijk). Bij het passeren van de stoet sprong een zwarte piet over het publiek en joeg mij zoveel schrik aan, dat mijn ouders mij nadien onder stricte geheimhouding voor mijn jongere broers en zus het ware verhaal uit de  doeken deden.

Heiligen zijn feilbaar, is me gebleken.