Bericht voor thuisblijvers, 15 december

,

Johannes Kon

Maria is voor mij de van oorsprong Columbiaanse vrouw, die iedere morgen als eerste bij de Salvatorkerk staat voor de brooddistributie aldaar van de stichting EVS EcoVrede. Geen idee, of ze een zoon heeft; zo goed is mijn Spaans nu ook weer niet om het haar “op de vrouw” af te vragen, ondanks de academische cursus en mijn pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.

Zij is altijd uitermate dankbaar voor wat wij haar materieel kunnen bieden. Mensen in de ogen kijken, of Zij / Hij daarin misschien schuilt.

Is Maria de moeder van de Eeuwige ? Geen idee ! Maar ik kom haar overal tegen. Op mijn recente wandeltocht door Zuid Limburg bijvoorbeeld. Daar heb ik echt geen rozenkrans voor nodig.

Ik heb al die films etc. over “Maria” nooit gezien, maar zij spreekt tot de verbeelding, blijkt – in haar blauwe gewaad en haar bloedend hart, zoals ik in Frankrijk overal zag – mooi voorbeeld van “scheiding van kerk en staat”.

Ik prijs haar vooral als vrouw, maar zeker niet als Moeder Gods.