Bericht voor thuisblijvers, 22 december

,

door Johannes Kon

Als religiewetenschapper (KUN 2001 – 2011) ben ik ‘theologisch’ niet zo heel erg goed onderlegd, dus om met mijn hoogleraar dr. Kees Waaijman te spreken ben ik wel voor de ‘Eeuwige’, maar dat is de vader en niet de zoon, als die begrippen al te scheiden zijn.

En die zoon -ja, mijn voorbeeld!; In zijn naam weigerde ik als ‘christen’ ooit militaire dienst (1974) en werd erkend gewetensbezwaarde, nadat ik van 1967 – 1969 wel gediend had in ’s Konings wapenrok. Iedereen maakt vergeeflijke fouten.

Ooit werd ik ook lid van een politieke partij die – wat mij betreft – het maatschappelijk relevante evangelie in hedendaags Nederlands verkondigde. ‘Quod non’ zeg ik nu -met terugwerkende kracht.

En de Zoon dan ? Hij (of zij) blijft mijn lichtend voorbeeld. Maar niet ‘the joy of my desire’.