Bericht voor thuisblijvers, 26 december

,

door Arjen Hiemstra

Naast het boek waarin de titels van Maria worden beschreven is er van dezelfde Jaroslav Pelikan een boek waarin, in 18 hoofdstukken, de titels van Jezus door de eeuwen heen wordt beschreven. Het boek heet ‘Jezus door de eeuwen heen’. Als je het leest, word ik een beetje ongemakkelijk: Jezus is dus blijkbaar voor elke tijd op de eigen manier uit te leggen. Het begon als Joodse rabbi, later was hij de monnik die de wereld regeert, de universele mens of de bevrijder, die lijkt op Martin Luther King.

Misschien mag je het ook zo zien: in elke tijd zijn er antwoorden geformuleerd op die ene vraag die bij zijn leerlingen verschillende malen gesteld is: ‘wie is toch deze?’ En omdat de tijden veranderen veranderde ook het antwoord. Omdat het heel wat uitmaakt of je leefde kort nadat hij was opgetreden, of dat je leefde als een monnik in de middeleeuwen. Daarom verschilde ook het antwoord op die vraag. En misschien was je wel geraakt door Jezus geschiedenis, terwijl je leefde als zwarte burger in de Verenigde Staten van de jaren ’50.

Voor mij is Jezus een voorbeeld van hoe je in het leven kunt staan: met oog voor wie niet in tel is in de samenleving. De mens die op een stille berg ruimte en tijd zoekt om nieuwe inspiratie op te doen. En Hij laat zien dat je nooit zo vast kunt lopen zonder dat er weer nieuw leven mogelijk is. Maar dat zijn dan ook thema’s van deze tijd.