Bericht voor thuisblijvers, 29 december

,

Monique Maan

Wat zal het nieuwe jaar ons brengen? Dat is de vraag die elk jaar rond Oud&Nieuw overal klinkt, maar dit jaar nog meer dan anders.

We verlangen naar een jaar dat echt anders wordt dan het jaar dat we afsluiten. 2020 gaat de boeken in met woorden als coronacrisis, anderhalvemetersamenleving en mondkapjesplicht. We weten allemaal wat het OMT is en Jaap van Dissel en Diederik Gommers zijn bekende Nederlanders geworden.

Voor ons als PGA was het ook het jaar van grote veranderingen. We verkochten en sloten kerken, we verbouwden en verhuisden. Door de corona-perikelen konden we niet afsluiten en opstarten zoals we dat gewild hadden: veel minder mensen en veel minder activiteiten.

Het maakt alles bij elkaar dat 2021 een spannend jaar wordt. Een jaar waarin we hopelijk weer meer kunnen en mogen. Maar ook een jaar waarin pas goed duidelijk zal worden wat de effecten van corona en verhuizing op ons gemeenteleven zijn. Wordt het kerkzijn weer net als vroeger of zijn we definitief een nieuwe fase ingegaan?

Ik wens ons allen daarom voor het nieuwe jaar vooral veel vertrouwen, moed en creativiteit toe. De kerk heeft eerder laten zien over veerkracht te beschikken, anders had ze het nooit al die eeuwen volgehouden. Vormen en manieren kunnen veranderen, maar de kern blijft bestaan: de liefde en trouw van de Eeuwige als bodem onder ons bestaan. Zijn heil en zegen als metgezellen op onze weg. Laat het nieuwe jaar maar beginnen, ik geloof erin!