Bericht voor thuisblijvers, 30 december

,

Pierre Eijgenraam

Wat zou ik kunnen schrijven over 2021? Winston Churchill schijnt ooit gezegd te hebben: ‘Voorspellen is altijd lastig, maar zeker als het over de toekomst gaat’. En het ‘C-woord’ wil ik niet noemen, ik schrijf liever over iets moois…

Bijvoorbeeld over de vogel van het jaar 2021. Dat wordt de merel! Ooit was dat een redelijk schuwe bosvogel maar, net als bijvoorbeeld de reiger, heeft de merel in de loop van de twintigste eeuw de stadstuin ontdekt en zich steeds meer uitgebreid. Inmiddels is het de talrijkste vogel van Nederland, met jaarlijks meer dan 1 miljoen broedparen. Een paar jaar geleden werd hij ook nog eens verkozen tot meest welluidende vogel van Nederland. De merel kan prachtig zingen, melodieus, maar ook een beetje weemoedig. Als ik een merel hoor zingen ga ik altijd weer een beetje terug naar mijn jeugd. Ik moest als kind altijd vroeg naar bed, maar lag dan vaak nog lang wakker en luisterde naar de merels in onze tuin. En dat kan gelukkig nog altijd.

Jammer genoeg –ik durf het bijna niet te zeggen- is de merel in de afgelopen jaren getroffen door een geheimzinnig virus, en heeft de vogel ook veel te lijden onder katten. Daarvan zijn er net zoveel als merels in dit land. Maar de merel overleeft het wel! Door het opwarmende klimaat gaat de merel ook steeds vroeger zingen. In januari of februari beginnen ze weer. Een mooi vooruitzicht!

Let op de vogelen des hemels… (Mattheus 6: 26)