Bericht voor thuisblijvers, 7 januari

,

Pierre Eijgenraam

Helaas heb ik een aantal hardnekkige slechte eigenschappen… Al jaren probeer ik die in mijn goede voornemens te bestrijden. Soms lukt dat, korter of langer, en soms vergeet ik mijn goede voornemens maar liever weer.

Gelukkig heb ik ooit geleerd dat het met slechte eigenschappen net zo is als met onkruid. Onkruid is een nuttige plant die op de verkeerde plek staat, of waarvan men de heilzame werking nog niet heeft ingezien… Elke valkuil is ook een uitdaging, elke ‘zwakheid’ een kwaliteit.

Wat ook erg helpt: neem je vooral dingen voor waar je ook zin hebt. Een goed voornemen waar je vooral tegen op ziet, is tot mislukken gedoemd. Waarom niet een lijstje waarvan je niet kunt wachten om het te gaan uitvoeren?

Maar het belangrijkst is misschien wel dat je bondgenoten zoekt. Wil je meer beweging, word dan lid van een sportclub en wil je de wereld verbeteren, ga dan vrijwilligerswerk doen of sluit je aan bij een actiegroep of politieke partij.

Wat mijn goede voornemens zijn voor 2021? Een deel daarvan is te privé om hier te onthullen, maar één ervan mag u best weten: volgend jaar ga ik ècht weer eens kerstkaarten versturen!

Als lezer kunt u mij daarbij helpen –je moet tenslotte bondgenoten zoeken. Iedereen die mij rond de eerste Adventszondag aan dit voornemen herinnert mag een mooie kerstkaart met mijn beste wensen tegemoet zien. Gelukkig nieuwjaar en alvast een gezegend kerstfeest!