Bericht voor thuisblijvers, 8 januari

,

Monique Maan

Tja, waar zal ik beginnen als het gaat over goede voornemens…  Meer sporten, meer tijd voor ontspanning nemen, vaker bij mijn moeder op bezoek. Eigenlijk ga ik elk jaar in met zo’n beetje dezelfde voornemens. En elk jaar sneuvelen ze ook weer ergens halverwege. Toch voelt dat niet als mislukken. Alleen al het besef dat sommige dingen het waard zijn om meer aandacht te krijgen en andere dingen juist wel wat minder kunnen, is goed. Het begin van een nieuw jaar als een moment waarop je even stil staat en niet automatisch dezelfde stap zet.

En gelukkig hoef je dat niet te beperken tot één moment in het jaar. De Bijbel helpt ons, bijvoorbeeld in de Bergrede, om ons bewust te worden van onze manier van leven en omgaan met elkaar. Hoe kunnen we reflexen doorbreken, bv de reflex om terug te slaan als we geslagen worden, of om wél zien wat er aan een ander mankeert terwijl ons ontgaat wat er bij onszelf niet deugt. De Bijbel nodigt ons in die zin elke dag uit om stil te staan bij de vraag hoe ons leven en onze manier van doen meer de kleur van God kunnen krijgen – de kleur van vrede en verbinding, van aandacht en vertrouwen. Elke stap die daaraan bijdraagt is het zetten meer dan waard. Elke dag opnieuw.