Bericht voor thuisblijvers, 11 januari

,

Al in voorchristelijke tijden werd deze periode van het jaar als bijzonder gezien. De langste nacht ligt inmiddels achter ons, de dagen worden geleidelijk aan weer wat langer. De zon is vanuit haar verste stand weer op weg naar ons toe.

De christelijke feesten van Kerstmis en Epifanie geven hieraan een geestelijke, spirituele betekenis: Christus is het licht dat schijnt in de duisternis, en dat licht schijnt overal!

Op een volkomen bewolkte en druiligere dag kost het vaak best moeite om je ogen open te houden en op zoek te gaan naar het licht!

En wat natuurlijk ook kan: zelf een licht aansteken, of licht zijn voor een ander!

We wensen u moed in donkere dagen!

 

Pierre Eijgenraam en Arjen Hiemstra, redactie

 

jpeijgenraam@kpnmail.nl

arjen.hiemstra@pgarnhem.nl

 

 

Monique Maan:

In de week dat deze berichten voor thuisblijvers verschijnen, ga je al een klein beetje zien dat het ‘s ochtends weer wat eerder lichter wordt en ‘s middags wat langer licht blijft. De eerste maand van de winter zit er nog niet op, maar de donkerste dagen zijn intussen toch voorbij. Het kan mij niet snel genoeg gaan, ik ben meer een mens van het voorjaar dan van de winter. Die eerste dagen waarop je de zonkracht weer voelt, ramen openzet en je jas niet meer tot bovenaan hoeft dicht te knopen…

In de Bijbel zijn de eerste woorden van God ‘Er moet licht komen’. En daarna is er licht en alles komt op gang. Er komt leven en toekomst, en God zag dat het goed was.

Ik lees die woorden niet als een eenmalig moment, maar als doorgaande beweging. Steeds opnieuw is er het wonder en de noodzaak van licht in de duisternis. Er zullen altijd situaties zijn waarin gezegd kan (of moet) worden: ‘Er moet licht komen’. Als ik denk aan de barre duisternis van de vluchtelingenkinderen op Lesbos, als ik denk aan de corona-tunnel waarin we ons nog steeds bevinden, en al die andere situaties waarin mensen geen hand voor ogen zien. Daar is licht zo gewenst en meer dan dat: zo nodig! Dat het verhaal van het begin ons dan mag inspireren om licht te maken en te licht te zijn. Lente wereldwijd.