Bericht voor thuisblijvers, 29 januari

,

Elsje Pot

Dromen is een vorm van verlangen. En soms brengen dromen verwarring. Als ik slaap droom ik dikwijls, soms gaan die dromen de volgende nacht gewoon verder. Inmiddels alweer zo’n 35 jaar geleden droomde ik regelmatig dat ik zwanger was, een verwarrende droom, want ik had op dat moment voor zover ik wist niet het verlangen om zwanger te worden. Ik verlangde er wel naar om eindelijk eens aan het werk te mogen gaan als predikant en ik was vooral bezig met de vraag of dat zou slagen.

Maar de droom verontrustte mij wel: zat er ergens diep van binnen dan toch een verlangen om wel zwanger te willen worden? Ik kon het me eigenlijk niet voorstellen, maar de droom kwam steeds terug en het bleef me bezighouden. Zozeer, dat ik op een gegeven moment een vriend, die psychotherapeut is, vertelde over deze steeds terugkerende droom en hij vertelde dat deze droom voorkomt bij vrouwen, die voor grote veranderingen staan of een nieuwe levensfase in gaan.

Ik vond het een hele geruststelling, dat ik in het diepst van mijn gedachten niet verlangde naar een echte zwangerschap. Ik stond op het punt om aan mijn eerste baan als predikant te beginnen en daarvoor moest ik ook verhuizen vanuit Amsterdam naar het oosten van het land, in mijn beleving ver van de bewoonde wereld en zonder twijfel de start van een heel nieuwe levensfase.

Een aantal jaren later ontdekte ik overigens dat een predikant zwangerschap en kinderen prima combineren kan.