Bericht voor thuisblijvers, 12 februari

,

Elsje Pot

Eerlijk gezegd, ik heb niets met Valentijnsdag, maar omdat mijn moeder de 13e jarig was, weet ik dat de bloemen dan extra duur zijn. Er is natuurlijk niets op tegen om een dag van de liefde te vieren, maar wat zou het mooi zijn als het niet alleen maar gaat over het verwennen van de eigen geliefde.

Ik stel een dag voor, waartoe die Sire campagne ‘doeslief’, ons probeert aan te zetten. Misschien dat één dag net haalbaar is. Als we bij kranten, sociale media en televisie te rade gaan, kan de conclusie niet anders zijn: dit wordt een moeilijke opgave. Een dag lang alleen maar lief doen, zou mij ook niet makkelijk afgaan. Geen kribbige of onverschillige reactie als iemand iets tegen je zegt, geen geërgerd kijken als iets je niet aanstaat en al helemaal niks lelijks zeggen, het is best een opgaaf. Ik ben bepaald geen heilig en zeker geen lief boontje.

Eén van de meest populaire Bijbelteksten is “Ons resten geloof, hoop en liefde, maar de grootste daarvan is de liefde”. Is de tekst zo populair omdat het te vaak ontbreekt aan liefde? Al verschillende keren las ik deze tekst bij een uitvaart in een setting, waarvan in ieder geval de overledene bij leven meende, dat er gebrek aan liefde was geweest. Een laatste poging om die vergeefse oproep ‘doeslief’ over de grens van dood en leven heen alsnog te laten slagen.

Je kunt je afvragen hoe succesvol zo’n oproep is, als je daaraan zelf niet meer bij kan dragen.