Bericht voor thuisblijvers, 13 maart

,

Kees van Keulen

De vreemdelingen onderdak bieden. Puh! Wereldproblematiek in maximaal 250 woorden!? We bespraken het in de werkgroep Liturgie: drie diensten over vluchtelingen. We wilden wegblijven van “gemakkelijke” antwoorden, hebben het de predikanten lastig gemaakt. (Is niet erg hoor!) Nu in herhaling.

Vraag: Wie heeft Jezus bedoeld met vreemdeling in “Ik was een vreemdeling, en jullie namen Mij op”?

* Ruth? Dat is te gemakkelijk!

* De kinderen (zonder ouders) op Lesbos of die hier tientallen jaren zijn geworteld? Komen we vast uit!

* De vele Nederlanders met een migratie-achtergrond, die onze cultuur onomkeerbaar hebben veranderd en zullen veranderen? Hebben we ze echt “opgenomen”! Denk alleen maar aan discriminatie bij sollicitaties, sociale voorzieningen, en het onderwijs.

* De extremistische moslim die spuugt op onze cultuur? Lastig hoor!

* De oorlogsvluchtelingen? We zijn er natuurlijk alleen maar voor dat ze “in de regio” worden opgevangen zodat wij er geen ” last” van hebben.

* Die honderden-miljoenen Afrikaners die onze kant uitkomen als de door het Westen ingezette klimaatverandering van heel Afrika een woestijn zal maken? Wat als ze allemaal hierheen komen? Terugsturen? Kansloos. Muur om Europa heen? Lariekoek! Laten verdrinken in de Middellandse Zee? Te gek voor woorden. Allemaal kampen  ala Lesbos? Noem ik geen onderdak. Investeren om de klimaatverandering een beetje in de hand te houden? Moeten we substantieel inleveren. Investeren in Afrika om het daar leefbaar te houden? Levert een nog grotere bevolkingsgroei op.

Wie zal Jezus bedoeld hebben met “één van de onaanzienlijksten van mijn broeders en zusters”?