Bericht voor thuisblijvers, 14 maart

,

Vreemdelingen zijn vluchtelingen: politiek, economisch of om wat voor reden ook zijn ze op stap gegaan naar een betere plek om te leven. En toen moest ik denken aan het lied ‘Vluchten kan niet meer’ van Annie M.G. Schmidt, gezongen door Frans Halsema en Jenny Arean uit de musical ‘En nu naar bed’ (1971). ‘Vluchten kan niet meer’, zingen Frans Halsema en Jenny Arean en voor hen slaat dat op de situatie rond 1971 waarin er volop sprake was van een koude oorlog, een gruwelijke oorlog in Vietnam en de nodige milieuproblematiek.

Als je de tekst van het lied goed tot je door laat dringen, geldt de tekst ook voor nu: vluchten kan niet meer. Corona heeft de wereld in zijn greep en daar ontkomen wij niet aan. We zitten er allemaal middenin, het helpt niet om naar een andere plaats op deze aarde te vluchten. Heel de wereld wordt erdoor bepaald.

Frans Halsema en Janny Arean klinken heel moedeloos in het lied en je zou van de huidige situatie ook heel moedeloos kunnen raken. Toch vinden ze uiteindelijk een oplossing in de liefde. Voor elkaar en met elkaar. En dat geldt nu ook: als je niet vluchten kunt, zoek het dan op de één of andere manier bij elkaar. Want de liefde is onze enige kans.

En als een mens zo bij jou kan schuilen, heb je een werk van barmhartigheid gedaan.

 

Voor wie het originele nummer nog eens wil horen:

https://youtu.be/sE2yz-L64ag