Bericht voor thuisblijvers, 24 maart

,

Arjen Hiemstra

Toen ik het thema van deze week hoorde, moest ik denken aan de filmserie ‘The Hunger games’, een science-fictionserie over een land – op het grondgebied van de Verenigde Staten – waar de bevolking honger heeft terwijl het almachtige bestuur in weelde leeft. En elk jaar wordt er een gruwelijk overlevingsspel georganiseerd waarin maar één van de 26 deelnemers mag overleven. En al snel blijkt dat één van de deelnemers, Peeta verliefd is op een andere deelnemer, de hoofdpersoon Katniss.

Ik heb nooit één van de films uit de serie helemaal gezien, alleen hier en daar een fragment: de films zijn mij te gewelddadig en spannend, daar krijg ik buikpijn van. Toch is het gegeven fascinerend: hoe een almachtig bestuur de macht kan grijpen ten koste van de bevolking. En iedereen – hoewel gedwongen – maar gewoon lijkt te accepteren dat de verhoudingen liggen zoals ze liggen.

Voor mijn gevoel is de filmserie ook een waarschuwing: kijk goed uit wat je doet met de macht. Voor je het weet komt die bij verkeerde mensen te liggen. En dan liggen honger, onmacht en geweld op de loer.

Uiteindelijk loopt de filmserie goed af. In de slotscene van het laatste deel (en die scene heb ik wel een keer gezien) zie je na alle geweld en avonturen Katniss op het strand de baby verschonen terwijl Peeta met zijn zoontje op de achtergrond loopt te voetballen. Erg zoetsappig en rolbevestigend, maar ja, de film moest ook in Amerika natuurlijk veel geld opbrengen