Bericht voor thuisblijvers, 28 april

,

Pierre Eijgenraam

Bij het woord ‘koninklijk’ denk ik aan ‘royaal’. Etymologisch is dat precies hetzelfde: ‘royaal’ komt van ‘roi’ en dat is Frans voor ’koning’. Toch is er verschil: Koninklijk is slechts een enkeling, royaal zijn kunnen we allemaal.

Ik was eens met een vriend op kampeervakantie in Spanje. Na een lange en zware wandeltocht bereikten we de camping voor die dag. ‘Eerste klasse’ stond op een bord bij de ingang. Twee geüniformeerde heren liepen voor ons uit om onze plek te wijzen. Dat vonden we grappig, al hadden we liever een plekje in de schaduw gehad.

Toen we de tent hadden opgezet, verlangde ik naar een douche. Dat bleek 100 peseta’s te kosten (ongeveer een euro). ‘Honderd peseta’s?’ riep ik in mijn beste Spaans tegen de receptioniste. ‘Deze camping is al twee keer zo duur als alle andere, en tot nu toe was het douchen overal gratis!’ ‘Tsja’, zei de receptioniste, ‘dit is een luxe camping, dat kost geld’. ‘Nooit van mijn leven’ brieste ik, ‘dan maar geen douche!’. Bezweet en vies ging ik terug naar mijn tent. Een half uurtje later stond ik met hangende pootjes weer bij de receptie. ‘Ik geef mij gewonnen’ zei ik, ‘verkoopt u mij alstublieft twee douchemuntjes’. ‘Meneer’, zei de receptioniste, ‘als u zich gewonnen geeft, schenk ik u die muntjes’!

Een royaal gebaar! Dat vond ik van haar, dat vond zij van mij. Na een verfrissende douche voelde ik mij de koning te rijk.