Bericht voor thuiszitters, 19 mei

,

Kees van Keulen – (GEEST VAN) HIERBOVEN

Op 25 oktober 1996, om 08.30 uur, vertrokken we als cantorij van de Salvatorkerk, nadat we voor de jarige Annette hadden gezongen, voor een uitwisselingsweekeinde met het Kirchenchor van onze partnergemeente naar Zwickau/Planitz. Het was onze eerste tocht naar Zwickau. Er zouden er meer volgen. Zo groot was de cantorij toen nog niet; twee busjes waren voldoende. De spirit zat er vanaf het begin goed in. Na 1,5 uur: koffiebreak bij Raststätte Am Haarstrang nabij Soest. Toen we weer wilden vertrekken, gaf één busje de geest (dachten wij); wilde niet starten. Wat een toestand! Adac kon het probleem niet oplossen, heeft het busje 10 km verder naar Soest gesleept. Daar was het probleem in 5 tellen opgelost. Om veiligheidsredenen had het busje eerst afgesloten moeten worden voordat het weer gestart kon worden. 1e Keer schaamrood, maar geestig was het wel. Terug naar Am Haarstrang om de anderen op te halen. De vertraging was inmiddels opgelopen tot meer dan 2 uur.

Fiks later dan gepland kwamen we in Zwickau aan, met voor de 2e keer schaamrood op de kaken, maar wat hebben we gelachen! Het werd – zo kort na de Wende – een bewogen weekeinde. Ik kan me het vertrek nog herinneren. Toen we de eerste bocht op de terugweg hadden genomen, barstte iedereen los, moest z’n verhaal kwijt. De geest was uit de fles.

Op de terugweg schreven we een lied over het weekeinde, waar het enthousiasme vanaf spatte. Zoals we op de cantorij voor dit soort gelegenheden gewend waren: op de melodie van “Geest van hierboven” (lied 675, toen nog 477). Ja, ja, daar zijn we bedreven in! In Raststätte Hasselberg Ost hebben we het vierstemmig gezongen. Duitse bezoekers dachten dat we een koor uit Noord- Duitsland waren. Of ze de melodie als van “Geest van hierboven” hebben herkend? Misschien als van “In dir ist Freude”.