Bericht voor thuisblijvers, 24 mei

,

Maandag 24 mei, door Arjen Hiemstra, tuinder

Wetenschappelijke naam:        Brassica nigra (L.) Koch

Familienaam:                           Cruciferae

Verspreidingsgebied:                Zuid- en Centraal Europa

Nederlandse naam:                  Mosterd

 

Beschrijving:

Volgens de literatuur is er veel discussie geweest over het mosterdzaadje uit de parabel van Jezus. De deskundigen zijn het nog steeds niet geheel eens over welke soort er nu precies bedoeld is. Waarschijnlijk gaat het om de zwarte mosterd.

Tegenwoordig wordt Zwarte Mosterd nog steeds gekweekt, dat kan ook in Nederland. Wel worden er planten gekweekt die niet al te groot zijn, omdat die gemakkelijker te verwerken zijn met machines. Er blijft gewoon minder afval over op het land. Op vruchtbare akkers zou Brasscia Nigra een lengte van 1,5m en soms nog wel meer kunnen bereiken. Misschien kan het onder gunstige omstandigheden in een jaar tijd zelfs uitgroeien tot een plant met stam die zo breed vertakt is dat zij de uitstraling krijgt van een 3,5m hoge boom.

 

Zelf kweken:

De zaden van veel kruisbloemigen waartoe de zwarte mosterd hoort, bevatten veel olie en houden daardoor lange tijd hun kiemkracht. Gezaaid in april zullen de zaden snel ontkiemen. Het is aardig eens een poging te wagen een zo groot mogelijke plant uit zo’n klein zaadje op te kweken. Daartoe wordt dat ene plantje op een zonnige plaats geplant en rijkelijk van organische mest voorzien. Als insecten en ander ongedierte de plant niet ruïneert, en de plant steeds voldoende water en kunstmest krijgt, zal het resultaat verbluffend zijn.