Bericht voor thuisblijvers, 27 mei

,

Elsje Pot

 Mijn ouders maakten met hun drie jonge kinderen regelmatig uitstapjes. Wij woonden destijds ruim vier jaar in Drenthe. Naast fietstochtjes en wandelingen in nabijgelegen parken, bossen en heidevelden, bezochten we het rijtuigmuseum in Leek, de hunebedden, het Blauwe Meer, de Martinitoren, de jaknikkers, het verkeerspark in Assen en nog tal van andere plekken. Nu ik er zoveel jaar later op terugkijk, vind ik het eigenlijk best bijzonder.

Een van die uitjes leidde naar het gebied van Ellert en Brammert bij Schoonoord, waar plaggenhutten waren. Het is nu een museum waar van alles te beleven valt, maar destijds waren het (in mijn herinnering) vooral de plaggenhutten en het verhaal van mijn vader, die over Ellert en Brammert vertelde. Het was koud en nat en waarschijnlijk ook een feestdag, want toen we iets wilden eten bleken veel uitspanningen dicht.

Uiteindelijk vonden we, inmiddels behoorlijk hongerig en koud, toch een gelegenheid waar we wat konden eten en drinken. Het werden broodjes met een bal gehakt, er werd mosterd bij geserveerd.

Nog lange tijd klonk de echo van dit uitstapje na in ons gezin. Mijn zus, toen ongeveer twee jaar oud, was zo hongerig, aldus het verhaal, dat zij na de maaltijd de mosterd van het bord likte. Het kan blijkbaar echt: mosterd na de maaltijd.