Bericht voor thuisblijvers, 8 juni

,

Elsje Pot

Bij mijn opa en oma hing een teken aan de wand: een glad donker houten kruisje, twee rechthoekige stukjes hout, samen een kruis. Mijn opa was opgeleid als meubelmaker en ik denk dat hij het zelf heeft gemaakt, maar helemaal zeker weet ik het niet.

Volgens mij hing vlak bij het kruisje een zwartwit afbeelding in een lijst, waarvan ik nu denk en mogelijk ook toen al dacht dat het Jezus moest voorstellen, een zittende figuur in wit tegen een donkere achtergrond mogelijk met staf en schapen, maar ook dat weet ik niet zeker meer.

Toen de ouders van mijn moeder overleden waren, kwam het kruisje aan de muur te hangen in mijn ouderlijk huis. En inmiddels is het kruis ergens bij mij thuis. De lijm tussen de twee latjes heeft losgelaten en de latjes zwerven onafhankelijk van elkaar ergens rond: als ik het ene tegenkom denk ik waar is het andere deel gebleven en andersom.

Je kunt je afvragen of dat een teken aan de wand is, een kruis waarvan de twee delen een onafhankelijk bestaan leiden en zo ja, waarvan dan? Duidt het op de ontkerstening die plaatsvindt, wordt het symbool van het kruis hierdoor ter discussie gesteld, of moet ik het als een boodschap aan mijzelf opvatten?