Bericht voor thuisblijvers, 18 juni

,

Pierre Eijgenraam

‘Bi’je zat?’ In delen van ons land betekent dat niet: ‘heb je teveel gezopen?’ of: ‘heb je er tabak van?’Nee, het is dialect voor: ‘was het lekker?’ ‘Heb je genoeg gehad?’ ‘Ben je tevreden?’

Ik heb altijd gedacht dat ik tevreden zal zijn als ik minimaal 84 jaar oud word. Dat vind ik een mooi ‘vol’ getal: 7×12. Gelukkig duurt dat nog even, want ik ben nog lang niet ‘der dagen zat’.

Veel vaker vraag ik me af of ik wel ‘zat’ ben van gisteren of van vandaag. Heb ik alles uit de dag gehaald wat erin zat? Ben ik wel bezig geweest met de dingen die er echt toe doen of heb ik mijn tijd lopen verkloten?

Toen mijn moeder 40 werd, hing ze een poster op: ‘Deze dag is de eerste dag van de rest van je leven’. Daarmee bedoelde ze: elke dag telt, gebruik hem goed! Ik vind dat een mooi, maar ook moeilijk streven. Als je niet oppast wordt het leven meer prestatie dan geschenk. En waar moet je beginnen? Als ik twee dingen van mijn ‘to-do’ lijstje heb geschrapt staan er vaak alweer drie nieuwe op!

Ik heb geen echte oplossing voor dit probleem. Wel een waardevol advies: doe af en toe eens iets wat je ècht belangrijk vindt en héél graag wilt. Ook al heb je er eigenlijk geen tijd voor! Zo’n dag geeft altijd grote voldoening. Je wordt er ‘zat’ van –in de allerbeste betekenis van het woord.